Quantcast
Channel: Lilla gumman » mobil
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Gästbloggaren Kristina hjälper dig att välja rätt kamera till semestern

0
0

Sommar, sol och salta bad, ja, det är äntligen sommar i Sverige! Här på västkusten där jag bor består dagarna mest av långa sovmorgnar och sedan packa väskan för att ta sig till stranden. Bredvid pocketboken packar jag ned min smartphone för att förutom att smsa, kolla sociala medier och ringa även fånga ögonblicksbilder av den i mitt tycke allt för korta sommaren.

Och jag är långt ifrån ensam om att ofta välja den lätta mobilkameran framför den tyngre systemkamera jag köpte en gång för att kunna ta riktigt fina bilder. Mobilen är nästan alltid med ändå, så då är det den som används även som kamera. Det blir liksom enklast så, bekväm som man är.

Kristina Svensson

Lilla Gummans läsare Kristina Svensson är av en annan åsikt, hon backar inte för att bära med sig olika kameror och har dessutom ett batteri av objektiv med sig. Kristina Svensson är skribent, fotograf och vetenskapskommunikatör som gillar att berätta i ord och bild. Jag bad henne dela med sig av sin erfarenhet om hur vi smartast kan välja kamera på semestern. Här kommer Kristinas matnyttiga råd illustrerat med egna bilder. Imorgon återkommer Kristina med tips om publiceringen av bilderna.

Att välja kamera till semestern

När fotografen Jens Assur reste runt i tolv afrikanska länder bar han omkring på 70 kg fotoutrustning inklusive en analog storformatskamera. När jag på försommaren vandrade en bit av Roslagsleden nöjde jag mig med kameran i mobilen. Vad som är rätt kamera på resan beror helt på vem man är, vad man ska göra med bilderna och vart man reser. Jens Assur skulle ta bilder som höll utställningskvalitet i måtten 2,5 meter gånger 3,5 meter, för mig räckte det med några minnesbilder till webben. Ibland (rätt ofta) bär jag dock på systemkamera och ett eller flera objektiv. Det beror på vad jag gör.

Här kommer mina förslag på fotoutrustning till semesterresan.

Mobilkameran – alltid med

Detta alternativ behöver knappast någon närmare presentation. Jag skulle tro att majoriteten av semesterbilderna tas med mobilkameran nuförtiden eftersom den alltid är med. Själv har jag en Sony Xperia Z som har en bra kamera för att sitta på en mobil. Det jag uppskattar med mobilen är förutom att den ändå alltid är med att det är enkelt och snabbt att dela bilderna i sociala medier.

mobilkamera

Mobilkameran är min enda kamera i de flesta vardagliga situationer och därmed tar den många av de bilder jag värdesätter högst, exempelvis på familjen.
Nackdelen med mobilkameran är att batteriet snabbt tar slut, särskilt om man använder den till annat, som att läsa e-böcker, kolla e-post och se på vännernas semesterbilder. Kameran är också ganska långsam och fungerar bäst på motiv som står stilla.

Kompaktkameran – bra till äventyr

Försäljningen av kompaktkameror störtdyker. Vem vill bära på en kamera som varken är lika bra som systemkameran eller lika liten som mobilkameran?
Svar: den som ska ut på äventyrssemester bör överväga en vattentät kompaktkamera. Kompaktkameran väger mindre och är smidigare i packningen än systemkameran. Samtidigt har den bättre batterikapacitet och zoomomfång än mobilkameran.

badkamera

Kompaktkameror har optisk zoom vilket betyder att du kan variera bilden genom att zooma in eller ut, ungefär som du kan göra på en systemkamera med objektiv. Mobilkamerorna har i allmänhet bara digital zoom, det betyder egentligen bara att du beskär bilden innan du tar den. Zoomar du in kraftigt med digital zoom blir bildkvaliten usel. Notera dock att kompaktkameror ofta har både optisk och digital zoom. Läs det finstilta och räkna bara med den optiska zoomen.
När jag köpte min senaste mobil trodde jag att det innebar att jag skulle pensionera min gamla kompaktkamera. Så blev inte fallet. Kompaktkameran vinner exempelvis vid alla tillfällen när jag har handskar på händerna. Jag behöver heller inte se på kompaktkameran för att ta en bild, bara starta den och trycka på en knapp. Tiden från att jag plockar upp kameran ur fickan tills första bild är tagen är kortare med kompaktkameran än med mobilen även om mobilen blivit väsentligt snabbare efter senaste uppdateringen av programvara.

Min kompaktkamera är vattentät, något jag verkligen rekommenderar. Inte för att jag dyker utan för att kameran ibland dyker av sig själv. Dessutom behöver jag inte oroa mig om det regnar vilket det som bekant kan göra på semestern ibland.

Systemkamera – stora möjligheter

Min systemkamera är tung, stor och dyr men ger mig möjligheter att ta helt andra bilder än jag kan med mobilkameran eller kompaktkameran.
Systemkameran åker exempelvis fram när jag vill ha en chans att få med hela hunden på bild (med mobilkameran brukar åtminstone halva hunden ha försvunnit ur bild när bilden väl knäpps) eller få bättre bildkvalitet.

halv hund

En systemkamera består av kamerahus plus objektiv. Kamerahus finns i olika prisklasser. Ju större och dyrare ju fler bilder per sekund kan de ta, ju bättre klarar de av dåliga ljusförhållanden och ju bättre är bildkvalitén.

När jag skulle köpa min första systemkamera läste jag ett råd att köpa ett relativt billigt hus och istället satsa pengarna på bra objektiv. Jag upprepar detta råd i min tur; köp ett enkelt kamerahus som första hus. Den tekniska utvecklingen är snabb och efter ett par år är det dags att byta till ett hus med nya tekniska finesser.                 

systemkamera manuella installningar vattenfall

Med systemkameran har jag större möjligheter än med kompaktkameran att göra olika inställningar exempelvis välja en längre slutartid, något som är bra om jag vill få ”rinnande-vatten-effekt” i vattenfall.

En av de senaste funktionerna jag sett (på Canon 6D och 70D) är att det går att dela bilderna direkt via wifi till mobilen eller datorn. Det vill säga det går att dela bilderna lika enkelt som det gör med mobilkameran. Dessutom går det att styra kameran från mobilen, exempelvis sätta upp kameran på ett stativ framför hela släkten och sedan se ”ta bilden” från mobiltelefonen.        

Välja objektiv till systemkameran på resan

Ett kamerahus gör ingen nytta utan objektiv. Det perfekta objektivet finns inte utan alla objektiv har sina fördelar och som fotograf handlar det om att kompromissa och prioritera vad som är viktigast.
· Fånga barn som hela tiden är i rörelse? Då är det viktigast med snabbt autofokus. Olika tillverkare har olika benämningar på sina autofokus-system, fråga i din kamerabutik.

- Fotografera inomhus utan blixt? Då är siffran som står bakom f på objektivet intressant. Mitt ljuskänsligaste objektiv har f 1.4 och med det kan jag fotografera i dunkla kyrkor, fånga färgsprakande fyrverkerier och nattdimman på midsommarafton.

vidvinkel grand canyon  du verdon

· Fotografera stora byggnader och vida vidder? Då är vidvinkel bra vilket till ett vanligt kamerahus betyder någonstans runt 15-25 mm ungefär. Motsatsen är teleobjektiv. Bilden på Grand Canyon du Verdon är tagen med vidvinkelobjektiv.

· Fotografera fåglar och snabba atleter? Då behöver du teleobjektiv. Gärna i kombination med god ekonomi och en sherpa. De bästa teleobjektiven är riktigt dyra och tunga. För normalkonsumenter är spannen 70-200mm eller 70-300mm rimliga att köpa. Bilden på räven är tagen med teleobjektiv.

· Fotografera lite av varje? Ja då finns det zoomobjektiv av olika sorter. Den som vill kunna ta bilder av både hus och djur på semestern kan satsa på en superzoom, exempelvis 18-200 mm. I gengäld är superzoomen inte lika ljuskänslig och bra som objektiv som täcker ett mindre område.

micke m teleobjektiv

Mitt första objektiv var en normalzoom, 24-105 mm med bländare f4. Första året var jag överlycklig över hur snygga alla bilder blev, särskilt porträtt blev mycket bättre än med mina tidigare kompaktkameror. Efter ett tag upptäckte jag att jag nästan alltid fotade i ena eller andra änden av objektivets zoom-möjligheter och svor över att jag inte kom tillräckligt nära eller fick med hela motivet.

Sedan dess har jag skaffat både en vidvinkel (10-22 mm) och ett teleobjektiv (70-200 mm) och fotograferar mer med dem än med mittenobjektivet. Dessa tre objektiv är zoomobjektiv. Sedan har jag två stycken fasta objektiv som bara har en brännvidd (30 mm respektive 100 mm). Fördelen med de fasta objektiven är att de kan bli ljuskänsligare och bättre utan att rusa iväg i pris eller vikt. Tvärtom faktiskt, ett av de billigaste objektiven för det kamerasystem jag använder (Canon) är ett fast 50 mm som kostar runt en tusenlapp. Det lär ta riktigt bra bilder i förhållande till priset.

Att fota med ett fast objektiv är lite grann som med mobilkameran, vill jag komma närmare eller längre ifrån motivet får jag flytta fötterna. Jag kanske inte kan ta alla bilder med ett fast objektiv men i gengäld kan bilderna bli riktigt fina.

natt statyn nomade i antibes

Vilket objektiv jag sätter på kameran beror på vad jag tror jag ska fotografera. I allmänhet upptäcker jag att jag glömt ett varför jag ofta bär med allihop. Vill jag rationalisera tar jag oftast teleobjektivet på kameran och använder mobilkameran som komplement. Ska jag röra mig i en stad blir det kanske mitt minsta och lättaste objektiv istället för att kunna stoppa kameran i handväskan.

Välja kamera beroende på aktivitet

Beroende på vart jag ska eller vad jag ska göra väljer jag olika kamera. Här är några exempel.

· Shoppingdag i stad med caféer där jag vid behov kan ladda min mobil – mobilkameran.

· Skidåkning, paddling eller regnig utomhusdag – den vattentäta kompaktkameran.

· Fotoresa där syftet är att fotografera – all fotoutrustning jag äger (just nu ett kamerahus och fem objektiv).

· En blandsemester med lite av varje – mobilkameran samt systemkameran med två objektiv, teleobjektivet samt mitt ljuskänsliga objektiv.

Hoppas detta gav lite idéer till semesterpackningen. Håller du med mig eller har du andra kamerafavoriter?

Skriv gärna en kommentar i så fall eller kontakta mig via www.kristinasvensson.se.

Redan imorgon kommer ett inlägg jag skrivit om hur du kan visa upp semesterbilderna på nätet.

Vi på Lilla Gumman tackar Kristina för hennes smarta råd till våra kära läsare! :-)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images